Projectsubsidie buurtaalregio's voor regulier onderwijs Nederlands in België (Federatie Wallonië-Brussel en Duitstalige Gemeenschap) Duitsland of Frankrijk (Hauts-de-France)

Lesgevers, scholen, organisaties, onderwijsnetten en overheden uit de buurtaalregio’s kunnen een subsidie aanvragen voor activiteiten en projecten voor het onderwijs Nederlands als Vreemde Taal/Buurtaal.

De subsidie van de Taalunie kunt u gebruiken voor o.a.

  • culturele activiteiten voor leerlingen of cursisten, bv. excursies, studiereizen, theatervoorstellingen, etc.
  • uitwisselingen met een Nederlandstalige school
  • nascholingen, workshops en werkconferenties voor lesgevers
  • de ontwikkeling van duurzame en niet-commerciële leer- en lesmaterialen
  • culturele evenementen over de Nederlandse taal en Nederlandstalige cultuur
  • promotiecampagnes voor het onderwijs Nederlands


Voor goedkeuring van een aanvraag is altijd cofinanciering door andere instellingen of projectpartners nodig, bv. via een financiële bijdrage, de inzet van personeel of het gebruik van infrastructuur. De doelstellingen en resultaten van het project legt u samen met de Taalunie op voorhand vast. Het project moet passen in de doelstellingen van ons jaarplan en het Protocol van Overeenstemming (2017).

Hoe aanvragen?

Er zijn elk jaar twee deadlines om een subsidie aan te vragen: 1 juni en 1 december. Door op de onderstaande knop te klikken, kan u een subsidie aanvragen in de module van mijnNederlands. We raden u aan om ruim op voorhand uw aanvraag in te dienen, omdat het project op inhoudelijk en financieel vlak beoordeeld moet worden. Alle aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie.

Na toekenning wordt 75% van het toegekende bedrag uitbetaald. Het restbedrag (25%) wordt overgemaakt na ontvangst en goedkeuring van een inhoudelijk en financieel verslag van het project. Deze eindrapportage dient u uiterlijk een maand na afloop van de activiteit in via de subsidiemodule.

Voor vragen over uw project of activiteit kunt u contact opnemen met nvt@taalunie.org.