Subsidies
De Taalunie ondersteunt onderwijsinstellingen, docenten en onderzoekers die buiten het taalgebied met het Nederlands bezig zijn. Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden? Dan vindt u hier informatie.
Algemene informatie over onze subsidies
Subsidies
Subsidies voor afdelingen Nederlands buiten het taalgebied
Biedt uw organisatie Nederlands als vreemde taal aan buiten het Nederlandse taalgebied? Als instelling van tertiair onderwijs of (universitaire) talenschool met minimaal één door de Taalunie geaccrediteerde docent? Dan komt u in aanmerking voor financiële steun.
De Taalunie biedt afdelingen Nederlands de volgende subsidiemogelijkheden aan:
- Basissubsidie
- Beurs voor ondersteuning door studenten
- Suppletie voor docenten uit het taalgebied
- Subsidie voor gastdocenten
- Subsidie voor schrijversbezoek wereldwijd
- Onderzoeksbeurzen
- Startsubsidie voor afdelingen
- Noodhulp afdelingen
Subsidies voor netwerken buiten het taalgebied
De Taalunie ondersteunt de werking en de activiteiten van netwerken van docenten buiten het Nederlandse taalgebied. Er zijn volgende mogelijkheden voor financiële ondersteuning:
- Werkingssubsidie
- Subsidie voor gastdocenten
- Subsidie voor activiteiten
- Startsubsidie voor docentennetwerken
Subsidies voor netwerken binnen het taalgebied
Subsidies voor projecten
Werkingssubsidie voor Nederlands-Vlaamse Organisaties uit Nederland, Vlaanderen en de rest van de wereld kunnen projectsubsidie bij de Taalunie aanvragen. Er zijn drie projectsubsidies:
- Projectsubsidie buurtaalregio's voor regulier onderwijs Nederlands in België (Federatie Wallonië-Brussel en Duitstalige Gemeenschap) Duitsland of Frankrijk (Hauts-de-France)
- Projectsubsidie Nederlands als vreemde taal / neerlandistiek in het hoger onderwijs
- Projectsubsidie onderwijs Nederlands in Nederland en Vlaanderen
Literaire uitwisselingen
Samen met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds wil de Taalunie de grenzen in het Nederlandse taalgebied dunner maken. Daarom ondersteunen we leesbevorderende en literaire projecten en initiatieven die de uitwisseling van kennis en expertise stimuleren tussen de verschillende delen van ons taalgebied.