Europese afdelingen Nederlands
Ben jij student en wil je een opleiding Nederlands buiten het taalgebied ondersteunen? Ontdek er alles over! Studeer jij aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit of aan een universiteit buiten het taalgebied? Ga je op uitwisseling of wil je vanuit eigen land ervaring opdoen en een afdeling Nederlands buiten het taalgebied ondersteunen? Dan kom je in aanmerking voor een beurs voor ondersteuning door studenten.
Europese afdelingen Nederlands
Als student-ondersteuner sta je een afdeling Nederlands buiten het taalgebied bij. Je begeleidt buitenlandse studenten Nederlands, je ondersteunt bij onderzoek of je helpt de afdeling op organisatorisch gebied. Denk bijvoorbeeld aan: helpen met communicatie, het organiseren van bijeenkomsten of het uitvoeren van administratieve klussen. Klinkt interessant? Lees dan verder hoe jij je kan aanmelden.
Ben je docent en op zoek naar meer informatie? Die vind je hier.
Wie zoeken we?
Omdat je aan de slag gaat bij een opleiding Nederlands, zoeken we ...
- studenten die enthousiast zijn over de Nederlandse taal;
- studenten die minstens in het tweede jaar van hun bachelorstudie zitten;
- Nederlandstalige studenten die zijn ingeschreven aan een Vlaamse of Nederlandse universiteit (ongeacht de opleiding);
- Nederlandstalige studenten uit Nederland en Vlaanderen die zijn ingeschreven aan een universiteit buiten het taalgebied (ongeacht de opleiding);
- lokale studenten die een opleiding Nederlands/neerlandistiek volgen en ingeschreven zijn aan een universiteit buiten het taalgebied;
- studenten die in staat zijn om de Nederlandse taal te gebruiken in een academische context.
Wat ga jij zoal doen als student-ondersteuner?
De taken van een student-ondersteuner aan een buitenlandse afdeling Nederlands zijn heel divers. Denk bijvoorbeeld aan: het geven van taalonderwijs aan buitenlandse studenten Nederlands en het ondersteunen bij onderzoek. Daarnaast kan je ook ingezet worden voor organisatorische taken, zoals algemene communicatie, administratieve klussen en het organiseren van bijeenkomsten. Hierin heb jij natuurlijk zeggenschap: je maakt vooraf goede afspraken met de afdeling over het takenpakket en de tijdsbesteding, zodat jij altijd correct begeleid wordt – en het meeste kan halen uit deze unieke ervaring.
Hoe lang ben je student-ondersteuner?
Je bent student-ondersteuner voor een periode tussen de 10 en 20 weken (een trimester of een semester). Het takenpakket, de duur en het aantal uur per week leg je vast in overleg met de docent Nederlands van de afdeling. Is jouw ondersteuningsperiode afgelopen, maar willen jij en de afdeling jouw ondersteuning graag verlengen? Dan kan de afdeling een tweede beurs voor je aanvragen.
Wat krijg je ervoor in ruil?
Als student-ondersteuner profiteer je van een unieke academische ervaring, de kans om te proeven van een carrière in de neerlandistiek en een beurs van de Taalunie van €660. Bovendien kom jij dankzij deze ervaring in contact met lokale studenten, bouw je een internationaal netwerk op én doe je werkervaring op in een internationale omgeving. Bekijk hier een interview met twee student-ondersteuners waarin zij vertellen over hun eigen ervaringen.
Kan ik ook student-ondersteuner worden vanop afstand?
Absoluut! Dat noemen we dan een ‘virtuele student-ondersteuner'. Je wordt vanop afstand aangestuurd en begeleid door de afdeling. De procedure verloopt op dezelfde manier als voor ondersteuners ter plaatse.
Hoe stel je je kandidaat?
Ben je inmiddels enthousiast geworden voor deze unieke kans bij een opleiding Nederlands aan een buitenlandse universiteit? Zoek dan in onze vacaturebank of er een vacature is bij de universiteit van jouw keuze. Geen treffer? Doorzoek dan de interactieve kaart boven aan deze pagina en neem contact op met de afdeling om je voor te stellen.
Als de afdeling met jou in zee wil gaan, dan vraagt die de beurs aan bij de Taalunie. Is de Taalunie akkoord? Dan hoef jij enkel nog maar het aanmeldformulier voor student-ondersteuners dat we je toesturen in te vullen, waarna jij alvast 50% van de beurs ontvangt.
Na afloop van jouw traject maak je een beknopt schriftelijk verslag over jouw werkzaamheden en ervaringen (max. 1 A4). Het verslag leg je ter goedkeuring voor aan jouw begeleidende docent bij de afdeling Nederlands, en de docent voegt het verslag toe aan jouw dossier in de subsidiemodule. Na ontvangst van het verslag ontvang je van de Taalunie het resterende deel van de beurs.
Staat dit statuut gelijk aan een stage?
Nee. Jouw ondersteuning van de afdeling Nederlands en de beurs van de Taalunie staan volledig los van jouw studie. Je ontvangt er geen studiepunten voor, maar het is een unieke ervaring die ook mooi oogt op je CV.
Heb je nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden? Neem dan zeker contact op met mijnnederlands@taalunie.org. Wij helpen je graag!
Succes!
Meer weten over de regeling en de voorwaarden? Ontdek er hier meer over.