Reiskostenvergoeding Taalunie Zomercursus in Gent

De Taalunie vindt het belangrijk dat de studenten die door hun universiteit worden voorgedragen kunnen deelnemen aan de zomercursus. Enkel indien het niet haalbaar is om de cursus bij te wonen zonder financiële ondersteuning voor reiskosten, kun je (een gedeelte van) deze kosten terugvragen via deze subsidie. We vertrouwen erop dat je zo vroeg mogelijk je reis organiseert om te voorkomen dat de kosten oplopen.

Voorwaarden

 • Je kan slechts één keer een verzoek indienen voor terugbetaling, na afloop van de zomercursus.
 • Je vraagt geen terugbetaling aan als Erasmus+ al een reiskostenvergoeding heeft toegekend.
 • Teruggave van reiskosten is uitsluitend van toepassing op het gebruik van de tweede klasse in het openbaar vervoer, waaronder de bus, metro, tram, trein en vliegtuig. Kosten voor een taxirit vallen onder de eigen verantwoordelijkheid van de aanvrager.
 • Bij het indienen van het verzoek upload je een scan of foto van het certificaat van de zomercursus en een overzicht van de gemaakte reiskosten. Bewaar alle bewijzen dus goed.

Hoogte vergoeding
Je ontvangt 50%, 75%, of 100% terugbetaling van reiskosten, afhankelijk van de recentste gegevens (2022*) van de Wereldbank en Koopkrachtpariteit. Het percentage wordt bepaald door de categorisering van landen volgens de koopkrachtpariteit van de Wereldbank, in drie categorieën: A, B en C.

 • Categorie A (50% vergoeding): landen met een kkp dat hoger is of gelijk aan 37.500:
  Australië, België, Brunei, Canada, Cyprus, Denemarken Duitsland, Finland, Frankrijk, Hong Kong, Ierland, Israël, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Qatar, Saba, Singapore, Sint Eustatius, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten van Amerika, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland.
 • Categorie B (75% vergoeding): landen met een kkp tussen 21.000 en 37.500
  Argentinië, Aruba, Bulgarije, Costa Rica, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Maleisië, Montenegro, Oman, Panama, Portugal, Roemenië, Rusland, Sint-Maarten, Slowakije, Turkije.
 • Categorie C (100% vergoeding): landen met een kkp dat lager is dan 21.700 Bolivia, Brazilië, Cambodja, China, Curaçao, Ecuador, Egypte, Ethiopië, Filipijnen, Georgië, Ghana, India, Indonesië, Ivoorkust, Marokko, Mexico, Nepal, Nigeria, Oeganda, Oekraïne, Peru, Senegal, Servië, Tanzania, Thailand, Vietnam, Wit-Rusland, Zambia, Zuid-Afrika.

* De gegevens van de Wereldbank worden elke drie jaar bijgewerkt en eventuele aanpassingen worden in 2025 door de Taalunie opgevolgd.

Hoe aanvragen?

De beurs kan worden aangevraagd via de subsidiemodule in mijnNederlands. Als je een gebruikersprofiel hebt op mijnNederlands, kun je de aanvraag zelf indienen.

Deadline

In 2024 zijn er 2 aanvraagmomenten:

 • vanaf 1 juli tot uiterlijk 1 september 2024
 • vanaf 1 oktober tot uiterlijk 1 december 2024