Webinar: Zichtbaarheid van de neerlandistiek


Deze video maakt deel uit van de IVN-webinarreeks Voortvarend Nederlands Virtueel! 2024. Deze reeks bestaat uit vijf voor iedereen toegankelijke webinars over actuele ontwikkelingen in de neerlandistiek. In dit tweede webinar proberen we een antwoord te vinden op de vraag hoe zichtbaar de neerlandistiek eigenlijk is in de online wereld. Hoe komt deze informatie bij jonge mensen terecht? Een aantal ervaringsdeskundigen komt aan het woord.

De zichtbaarheid van de neerlandistiek moet omhoog. Daarover zijn de meeste neerlandici binnen en buiten het Nederlandse taalgebied het eens. Ook ontbreekt het niet aan nieuwe initiatieven die zowel binnen als buiten het Nederlandse taalgebied het daglicht zien. Zo is Giada Brentaro coördinator van het alumninetwerk dat door de Universiteit van Triëst werd opgezet en ontwikkeld. Dit alumniproject wordt uitgebreid naar andere vakgroepen in Italië en andere landen in de regio zoals Spanje en Portugal. Matilde Soliani verzorgt voor deze regio de socials van @Mediterraned, waar posts verschijnen over de Nederlandse taal, literatuur en politiek, en waar je tegelijk informatie vindt over cursussen en gastlessen. Voor neerlandici. Net anders dus dan de Instagrampagina @WijZijnNeerlandici, die juist óver neerlandici gaat. Pieternel Pompe is redacteur van zowel social media als van een podcast. 

Wat is het doel van deze (en andere) projecten? Krijgen we zo meer jongeren aan de neerlandistiek? Krijgen we meer neerlandici bij elkaar? En is dat eigenlijk belangrijk, in een tijd waarbij de Nederlandse cultuur in Nederland verheerlijkt wordt, maar waarin we wel op die cultuur bezuinigen?

In dit webinar wordt ingegaan op deze en meer vragen, en trachten we parallellen te leggen tussen taalgebieden. Onder leiding van moderator Yra van Dijk gaan de ovenstaande neerlandici in gesprek over die zichtbaarheid. 

Sprekers:

Giada Brentaro is tolk en vertaalster in Trieste (Italië). Zij is coördinatrice van het alumni-onderzoek dat werd gehouden onder de afdelingen Nederlands in Italië, Spanje en Portugal.

Matilde Soliani is conferentietolk en promoveerde aan de Universiteit van
Napels L'Orientale en doet daar doctoraatsonderzoek. Verder is zij lid van de sociale mediacommissie van Mediterraned. 

Pieternel Pompe is derdejaars student Nederlands aan de Universiteit van Utrecht. Ze behandelt de loopbanen van neerlandici wereldwijd in een podcast: (@)wijzijnneerlandici 

Moderator: Prof.dr. Yra van Dijk (1970) is modern letterkundige en gasthoogleraar aan instituut LUCAS van de Universiteit Leiden. Verder publiceert ze over Nederlandse literatuur en over literatuuronderwijs.